SEO mythes onder de loep

Bianca van de Poel

3 minuten

Google op ipad

We worden regelmatig benaderd door bedrijven met de vraag of wij niet graag bovenaan in Google willen staan. En eerlijk is eerlijk, wie wil dat nu niet?

Ieder zichzelf respecterend bedrijf wil immers veel bezoekers op haar website. Het liefst willen we dat het gaat om relevante bezoeken die leiden tot conversies.

Mythes

In de wereld van de zoekmachineoptimalisatie zijn nogal wat cowboys actief. Bedrijven die claimen dat zij jouw organisatie gegarandeerd bovenaan in Google kunnen krijgen. Ze zeggen te beschikken over exclusieve kennis en trucs toe te kunnen passen die andere SEO-professionals niet kennen.

Gegarandeerd bovenaan in Google bestaat niet.

Deze black hat SEO’s maken misbruik van je gebrek aan kennis over zoekmachineoptimalisatie. Google is overigens redelijk transparant als het gaat om zoekmachineoptimalisatie. Hieronder zet ik een aantal mythes op een rijtje.

Wij melden je aan bij alle zoekmachines op het internet.

Je hoeft een website nooit aan te melden bij zoekmachines! Een zoekmachine indexeert de website vanzelf (mits er geen technische belemmeringen zijn). Sowieso zijn er maar een klein aantal zoekmachines echt relevant voor jouw organisatie en dat zijn waarschijnlijk de meest gebruikte zoekmachines.

Wat men waarschijnlijk bedoelt is dat je website-URL wordt aangemeld op talloze indexwebsites zoals bijvoorbeeld startpagina. Deze methode levert je meestal geen SEO-voordeel op, integendeel.

Wij hebben een exclusief samenwerkingsverband met Google.

Wanneer je dit hoort, wees dan op je hoede. Er bestaat wel een Google-partner certificatieprogramma, maar Google gaat geen exclusieve samenwerkingsverbanden aan. Je kan op de website van Google overigens eenvoudig controleren of het betreffende bedrijf een Google-certificering heeft.

Wij kennen speciale trucs met een gegarandeerde hoge ranking.

Er zijn geen trucs die je een streepje voor geven op de rest. Sterker nog, Google probeert alle websites die trucs toepassen uit haar zoekresultaten te bannen. Google is enkel geïnteresseerd om haar gebruikers relevante resultaten te laten zien. Het gaat dus om de content of beter gezegd jouw toegevoegde waarde voor je potentiële klanten.

Het gaat niet om het aantal links dat naar jouw website verwijst, maar om de kwaliteit van deze links. Zoals ik in het vorige punt ook al aanhaalde; Google is enkel geïnteresseerd in relevante content. Het toevoegen van je website-URL aan duizenden linkbuildingwebsites werkt uiteindelijk averechts. Dat wil zeggen dat je het risico loopt dat Google jouw website zelfs lager gaat indexeren.

De juiste meta tags zijn de sleutel tot succes.

Meta tags zijn steekwoorden die worden toegevoegd ‘onder de motorkap’ van een website om de zoekmachine te vertellen waar deze website over gaat. Meta tags waren lang geleden inderdaad belangrijk. Inmiddels is deze methode zwaar verouderd en biedt het hanteren van deze methode geen meerwaarde meer.

Specialisten die op deze manier hopen te scoren leven in het verleden en mogen zichzelf geen SEO’er of zoekmachine specialist meer noemen. In onderstaande video legt Matt Cutts van Google uit waarom Google geen meta tags meer gebruiken of lees het volledige artikel hier.

Om een goede zoekmachine positie te verwerven dient een website de vraag van de (be)zoeker te beantwoorden. Het gaat niet slechts om gevonden worden maar vooral ook om zoekende partijen te wijzen op jouw toegevoegde waarde. Je wil uiteindelijk toch ook die conversie, die afspraak, die donatie etc. Klinkt simpel, toch? Er komt wel iets bij kijken maar het is geen hogere wiskunde zoals men je soms wil doen laten geloven.

“Bij zoekmachine optimalisatie gaat het niet alleen om gevonden worden maar vooral ook om het bieden van relevante content en toegevoegde waarde voor je potentiële klanten”

Tot slot

Als het gaat om zoekmachine optimalisatie praten we vaak en voornamelijk over Google. Daarmee vergeten we bijna dat er ook nog andere zoekmachines bestaan die andere methodes hanteren. Het kan nooit kwaad om hier ook aandacht aan te besteden. Alhoewel Google nog steeds de marktleider is, zijn er steeds meer mensen die uitwijken naar privacy vriendelijke zoekmachines.

Wil je graag zelf je website optimaliseren? Download dan deze Starters Guide van Google.

Wil je dat wij je helpen om jouw website te optimaliseren?