DNS Service NL: Mijn avontuur

Eens in de zoveel tijd word ik door klanten geattendeerd op vreemde e-mails en/of telefoontjes welke zij ontvangen aangaande hun domeinnamen. Vanwege het openbare karakter van domeinnaam registers ligt fraude helaas snel op de loer.

[Laatste update: 9 mei 2020]

De valse factuur

Zo kreeg ik in januari een factuur doorgestuurd van DNS Service NL. De factuur kwam me bekend voor. Je raadt het al, de factuur is vals. Op de factuur wordt niet duidelijk gemaakt welke domeinnamen in rekening worden gebracht en ook staan er geen klantgegevens op. Omdat de factuur er qua opmaak voldoende realistisch uitziet, vreesde ik dat er toch mensen zijn die er intuinen.

Nader onderzoek

Ik was heel benieuwd wie er achter deze fraude zit. Helaas zijn alle contactgegevens op de factuur vals, waarschijnlijk op het Spaanse bankrekeningnummer na. Wel zag ik een e-mailadres met eindigend op een .nl domeinnaam. Deze domeinnaam checkte ik via de website van SIDN, een register waar je domeinnaam informatie voor .nl domeinnamen kan controleren. Wat schetste mijn verbazing: De domeinnaam bleek helemaal niet te zijn geregistreerd. Heej, maar dat is leuk.

Na een korte aarzeling besloot ik om deze domeinnaam zelf vast te leggen en er een webpagina op te plaatsen waarop ik mensen waarschuw om de factuur vooral niet te betalen.

En toen kwamen er reacties

Na het plaatsen van de waarschuwingspagina op dnsserviceadmin.nl[archief] ging ik door met de orde van de dag. Ik had eerlijk gezegd niet gerekend op reacties, maar die kwamen er wel. Gelukkig zijn de meeste reacties voornamelijk positief al was het in eerste instantie niet voor iedereen direct duidelijk wat de intentie van de website is. Sommige mensen dachten dat Communics achter de factuurfraude zat . Dat is dus niet zo. We’re the good guys.

Op 14 maart heb ik bovengenoemde website een update gegeven en deze blogpost geschreven om voor iedereen duidelijk te maken hoe de vork in de steel zit. Hopelijk is de intentie en de boodschap nu voor iedereen voldoende helder.

Update 30 maart:
Versio (de registrar waar de domeinnaam was ondergebracht) heeft n.a.v. een klacht de website dnsserviceadmin.nl offline gehaald. Toelichting vanuit Communics ten spijt.

Het is opvallend dat sommige mensen enkel in het register van SIDN kijken en mogelijk alleen op basis van die gegevens conclusies trekken. Dat is jammer. Inmiddels heb ik ook de registrant gegevens aangepast om daar waar mogelijk nog duidelijker te zijn.

sidn-registergegevens

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Stel ze mij via de contactpagina of via Twitter.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer in ons privacybeleid.

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten