DNS Service NL: Mijn avontuur

Eens in de zoveel tijd word ik door klanten geattendeerd op vreemde e-mails en/of telefoontjes welke zij ontvangen aangaande hun domeinnamen. Vanwege het openbare karakter van domeinnaam registers ligt fraude snel op de loer.

[Laatste update: juni 2021]

De valse factuur

Zo kreeg ik in januari een factuur doorgestuurd van DNS Service NL. De factuur kwam me bekend voor. Het gaat hier dus om een valse factuur. Op de nepfactuur wordt niet duidelijk gemaakt welke domeinnamen in rekening worden gebracht en er staan ook geen klantgegevens op. Maar omdat de factuur er toch behoorlijk realistisch uitziet, vreesde ik dat er toch mensen zijn die er intuinen.

Nader onderzoek

Ik was heel benieuwd naar degenen achter deze fraude. Alle contactgegevens op de factuur zijn vals, wellicht op het Spaanse bankrekeningnummer na. Op de factuur staat ook een e-mailadres vermeld, eindigend op een .nl extensie. Ik checkte de domeinnaam via de website van SIDN. SIDN is een register waar je .nl domeinnamen kan checken voor meer informatie. De betreffende domeinnaam ‘dnsserviceadmin.nl’ bleek niet te zijn geregistreerd. Dat bood kansen vond ik.

Na een korte aarzeling besloot ik om deze domeinnaam zelf vast te leggen en er een webpagina op te plaatsen. Via deze website kon ik mensen waarschuwen voor deze fraude en dus om de factuur toch vooral niet te betalen.

En toen kwamen er reacties

Na het plaatsen van de waarschuwingspagina op dnsserviceadmin.nl[archief] ging ik door met de orde van de dag. Ik had eerlijk gezegd niet gerekend op veel reacties, maar die kwamen er wel. Gelukkig zijn de meeste reacties voornamelijk positief, al was het in eerste instantie niet voor iedereen direct duidelijk wat de intentie van de website is. Sommige mensen dachten dat Communics achter de factuurfraude zat . Dat is dus niet zo. Dus kreeg de website een update waarin ik e.e.a. trachtte te verhelderen.

Helaas kreeg ik een aantal weken erna een take down notice van webhoster Versio, waar ik de domeinnaam en site had ondergebracht. Ze hadden, naar eigen zeggen, meerdere abuse meldingen ontvangen. Mijn uitleg mocht niet baten. Op 30 maart werd de site door Versio offline gehaald. Ik probeerde iets goeds te doen. Helaas werd dit niet door iedereen zo gezien. Jammer maar het zij zo.

Sommige mensen kijken enkel in het register van SIDN en trekken op basis van die gegevens alleen hun conclusies (zelfs een medewerker van SIDN zelf). Daarom heb ik inmiddels ook de registrant gegevens aangepast.

sidn-registergegevens

Inmiddels heb ik de domeinnaam naar een andere provider verhuisd. De domeinnaam verwijst nu door naar het domein van Communics waar de website is gearchiveerd.

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Neem dan gerust contact met mij op.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring op onze website krijgt. Lees meer in ons privacybeleid.

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten