Een effectieve FAQ-pagina maken: De do’s en don’ts

Bianca van de Poel

2 minuten

faq letters
Alexa's Fotos

Je hebt ze vast weleens gezien: Frequently Asked Questions (FAQ) pagina’s. Een pagina waarop je antwoord geeft op de meest gestelde vragen aan je organisatie. Het opzetten van een FAQ-pagina is een kans om bezoekers snel duidelijkheid te geven terwijl ze op je website navigeren om meer te weten te komen over jouw aanbod van producten en diensten. Maar hoe pak je dit nu aan?

In deze blogpost gaan we in op de do’s en don’ts van het opstellen van een FAQ-pagina.

Do’s

Luister goed naar je (potentiële) klanten

Baseer de vragen op daadwerkelijke feedback en vragen van mensen. Zo zorg je ervoor dat de informatie ook echt relevant en nuttig is. Schrijf de vragen op die je krijgt, zodat je ze indien nodig later als FAQ kunt toevoegen aan je website.

Beperk het aantal vragen

Richt je op de meest voorkomende en essentiële vragen. Vermijd het overweldigen van bezoekers met een overvloed aan informatie. Je kunt ervoor kiezen om FAQ’s op andere pagina’s terug te laten komen, zoals bijvoorbeeld FAQ’s die specifiek passen bij een bepaald product of dienst.

Wees specifiek en duidelijk

Formuleer de vragen helder en direct. Gebruik begrijpelijke taal en vermijd vakjargon.

Structuur is essentieel

Organiseer je FAQ-pagina in logische secties met duidelijke koppen. Houd het beknopt. Dit maakt het voor bezoekers gemakkelijk om snel relevante antwoorden te vinden. Presenteer de FAQ’s op een visueel aantrekkelijke manier.

Bied aanvullende bronnen

Verwijs naar meer gedetailleerde bronnen indien nodig, zoals handleidingen of video’s, voor gebruikers die dieper willen graven.

Don’ts

Zelf bedachte vragen

Een veel voorkomende fout is dat bedrijven vaak zelf vragen proberen te bedenken om in hun FAQ te beantwoorden, zonder zich te verplaatsen in de positie van hun klant of gebruiker. Hierdoor kan de FAQ-pagina haar doel missen en loop je het risico dat de vragen niet voldoende relevant zijn, wat resulteert in onvoldoende hulp voor de bezoeker en mogelijk vertrek van de website.

Overmatige technische details

Houd rekening met het kennisniveau van je doelgroep. Voorkom overmatige technische terminologie die gebruikers kan afschrikken.

Vermijd vaagheid

Wees zo concreet mogelijk in je antwoorden. Het vermijden van vage of algemene informatie helpt om echt nuttig te zijn.

Niet regelmatig updaten

Een verouderde FAQ-pagina kan tegenstrijdige informatie bevatten. Houd je FAQ up-to-date en voeg nieuwe vragen en antwoorden toe wanneer dat nodig is.

Geen zoekfunctionaliteit

Ontzeg je gebruikers niet de mogelijkheid om te zoeken naar specifieke informatie. Een zoekfunctie vergroot de gebruiksvriendelijkheid van je FAQ-pagina.