Hoe nuttig zijn content sliders eigenlijk?

Content sliders zijn een veel voorkomend element op websites. Maar hoe effectief zijn ze eigenlijk? In dit artikel bekijken we de voor- en nadelen van content sliders en geven we tips voor een doeltreffend gebruik.

Content sliders zijn bijna onmisbaar geworden op websites. Deze elementen worden vaak op prominente plekken geplaatst en kunnen meerdere boodschappen in korte tijd laten zien, waardoor ze ruimtebesparend zijn. Het doorklikken naar een achterliggend artikel of promotie kan gemakkelijk via de slider, waardoor ze als gebruiksvriendelijk en conversie verhogend worden gezien. Maar hoewel marketeers, webdesigners en opdrachtgevers enthousiast zijn over sliders, zijn bezoekers dat vaak minder.

Sliders zijn vaak niet effectief

Onderzoek wijst namelijk uit dat slechts in 1% van de gevallen wordt doorgeklikt naar een achterliggend artikel. Meestal klikt men alleen op de eerste slide en krijgen de achterliggende slides dus niet de aandacht die ze verdienen.

Ondoordachte implementatie

Dit probleem ligt niet zozeer bij de slider zelf, maar bij de ondoordachte implementatie. Vaak wordt er niet goed nagedacht over de contentbehoefte van de bezoeker en worden sliders geïmplementeerd omwille van het dynamische effect, zonder een duidelijk gebruikersdoel.

Vorm volgt functie, niet andersom

Het is belangrijk om te onthouden dat vorm volgt functie, niet andersom. Dit geldt dus ook voor sliders. Het is cruciaal om te weten wat je bezoeker op een specifiek deel van de website hoopt aan te treffen. De content dient daarop aan te sluiten. Soms kan een slider een goede keuze zijn, maar dit is zeker niet vanzelfsprekend. Plaats een slider alleen op een plek waar deze relevant is voor de content en de behoefte van de bezoeker. Op deze manier zal de slider zeker meer doeltreffend zijn.

Situaties waar je wel een slider kan overwegen

Een slider kan in bepaalde situaties nog steeds een goede keuze zijn, mits deze op de juiste manier wordt gebruikt en afgestemd op de behoeften van de bezoekers van de website. Enkele situaties waarin een slider nuttig kan zijn, zijn:

  1. Wanneer de slider bijdraagt aan een betere gebruikerservaring: Als de slider op een logische en nuttige manier is geïmplementeerd en bijdraagt aan een betere gebruikerservaring, kan het nuttig zijn. Bijvoorbeeld als de slider wordt gebruikt om verschillende afbeeldingen van een product te tonen in een webshop.
  2. Wanneer de slider wordt gebruikt als navigatietool: Als de slider wordt gebruikt als navigatietool om bezoekers te helpen snel toegang te krijgen tot verschillende delen van de website of om gebruikers te helpen verschillende producten of diensten te vergelijken, kan het nuttig zijn.
  3. Wanneer de slider de bezoeker op een natuurlijke manier door de content leidt: Als de slider op een natuurlijke manier de bezoeker door de content van de website leidt, kan dit een nuttige manier zijn om de bezoeker te informeren en te betrekken.
  4. Wanneer de slider op een mobiele versie van de website wordt gebruikt: Omdat mobiele apparaten meestal minder schermruimte hebben, kan een slider in sommige gevallen nuttig zijn om verschillende producten of diensten op een mobiele website te presenteren.

Kortom, het gebruik van een slider is niet per definitie fout, maar het is belangrijk om de toepassing ervan zorgvuldig te overwegen en ervoor te zorgen dat deze bijdraagt aan de gebruiksvriendelijkheid en relevantie van de website.

Conclusie

Content sliders kunnen zowel voor- als nadelen hebben. Het is belangrijk om dus goed na te denken over de contentbehoefte van de bezoeker en deze af te stemmen op de content die je aanbiedt. Plaats een slider alleen op een relevante plek en met een duidelijk gebruikersdoel om het doeltreffend te maken.

Ben je toe aan een website die daadwerkelijk meerwaarde toevoegt voor je klanten?

Alleen een website die waarde toevoegt voor jouw potentiële klanten levert ook daadwerkelijk wat op. Neem vandaag nog contact op om de mogelijkheden voor jouw website te bespreken.