Spam & scam alert: “This is your Final Notice of Domain Listing”

Sinds enige tijd circuleren er weer e-mails rond, waarin domeinnaamhouders worden aangespoord om de registratie  voor de zoekmachine te voltooien. De afzender van de e-mail wisselt maar de titel en inhoud blijft vrijwel ongewijzigd: “”This is your Final Notice of Domain Listing”.

voorbeeld van een scam e-mail

Ga niet in op de inhoud van deze e-mail en klik niet op de ingesloten links. De e-mails zijn spam en ondanks de correcte persoonsgegevens er enkel op gericht om je geld afhandig te maken.

Legitiem?

De e-mail bevat dus naast de betreffende domeinnaam ook de naam van de registrant. Hierdoor kan het lijken dat het om legitieme inhoud gaat, maar dat is dus niet zo. De registrar gegevens zijn meestal (gedeeltelijk) openbaar al is hier gelukkig sinds de invoering van de AVG(GDPR) meer in afgeschermd. Deze gegevens worden helaas door dubieuze partijen misbruikt voor dit soort e-mail scams.

Gevoel van urgentie

De toon in de e-mail heeft een vrij dramatisch karakter. Je wordt gewaarschuwd dat indien je niet snel ingaat op  ‘de aanbieding’,  jouw domeinnaam onvindbaar wordt voor je klanten. Hierdoor kan je als ontvanger een gevoel van urgentie ervaren en sneller geneigd zijn om op de ingesloten links te klikken. Al helemaal wanneer je online strategie erg sterk is gericht op SEO. Trap er niet in. Wanneer je niet op de e-mail reageert, verdwijn je niet uit de zoekresultaten.

Handige tips

Wanneer je een e-mail ontvangt zoals deze, kopieer dan een gedeelte van de tekst of de titel en plak deze in de zoekmachine. Uit de getoonde resultaten is vaak al op te maken of het om een legitieme e-mail gaat of niet. 

Wanneer je je webhosting en domeinnaam via ons hebt geregeld, neem dan gerust contact met ons op.