Wat is Black Hat SEO?

De term black hat* wordt in de informatica gebruikt om een persoon of praktijk aan te duiden die te kwader trouw is. Black hat SEO is een verzamelnaam van technieken die tegen de richtlijnen van Google en andere zoekmachines ingaan en erop gericht zijn om zoekmachines te misleiden.

Voorbeelden van Black Hat SEO

Onzichtbare teksten aan je content toevoegen.

Trefwoorden worden toegevoegd in dezelfde kleur als de achtergrondkleur van de website. Hierdoor is de tekst voor bezoekers niet te zien maar wel door de crawl-bots van de zoekmachine.

Keyword stuffing ook wel spamdexing genoemd

Dit betreft het invoegen van een groot aantal trefwoorden in de content en metatags om zo de positie van een pagina in zoekresultaten kunstmatig te verhogen en meer verkeer naar de site te genereren.

Blog spam

Links plaatsen op talloze blogs. Dit is een vorm van spam en het is dus ook niet toegestaan.

Linkbuilding websites

Dit zijn websites die enkel linkbuilding als doel hebben. Ze bevatten geen content maar alleen links. Wanneer jouw link aan dergelijke websites wordt toegevoegd (door black hat SEO’s) kan een zoekmachine je website aanmerken als spam en daardoor een lagere positie in de zoekmachine krijgen.

Duplicaat content

Je teksten hergebruiken op andere websites om op deze manier hoger te ranken is niet toegestaan. Voorheen werkte deze techniek nog wel maar tegenwoordig zijn de algoritmes van de zoekmachines dermate geavanceerd dat een website automatisch lager rankt. 

Black hat SEO is uiteindelijk zeer slecht voor de positie van je website in de zoekmachine. Sommige black hat technieken hebben korte tijd een gunstig effect. Echter zodra de zoekmachine achterhaalt dat je geprobeerd hebt om de resultaten te manipuleren, zal deze je bestraffen met een lagere ranking of zelfs geheel uit de zoekresultaten verbannen.

*Bron: Wikipedia