Een code snippets plugin toevoegen aan je website

Wat is een code snippet?

Een WordPress code snippet ofwel codefragment is een klein stukje PHP-code welke je kan gebruiken om de functionaliteit van een WordPress website verder uit te breiden. Code snippets doen eigenlijk hetzelfde als plugins, namelijk functionaliteit toevoegen. Code snippets zijn vaak compacter daar waar plugins zeer uitgebreid kunnen zijn.

Waarom code snippets gebruiken?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt gaan werken met code snippets. Plugins zijn vaak complexer en veel uitgebreider. Soms heb je maar een klein gedeelte van de functionaliteit nodig die in een bepaalde plugin is verwerkt. Het installeren van de hele plugin zou dan overkill zijn. Soms is er geen plugin beschikbaar, maar wel een code snippet. er kunnen ook specifieke redenen zijn die samenhangen met het ontwikkelproces van je website.

Makkelijke methode:
Installeer de code snippets plugin

code snippets plugin op wordpress.org

De meest eenvoudige en veiligste methode om kleine beetjes code toe te voegen aan je website, is door het installeren van de code snippets plugin. Deze plugin is te downloaden via wordpress.org. De plugin biedt een grafische interface waarbij je eenvoudig je code snippets kan toevoegen, activeren en deactiveren. Een groot voordeel is dat wanneer je een foutje in de code hebt staan, de website niet direct onbereikbaar wordt, maar de betreffende snippet wordt uitgeschakeld.

Meer informatie over deze plugin en downloaden kan via wordpress.org

Geeky methode:
Maak je eigen code snippets plugin

Ben je wat avontuurlijker ingesteld en/of wil je niet dat de code snippets in je database worden weggeschreven? Maak dan je eigen code snippets plugin. Dat kan door een bestand te maken met de volgende code:

<?php
/*
Plugin Name: Codefragmenten
Plugin URI: https://communics.nl
Description: Code snippets voor specifieke functies op mijn website. 
Version: 1.0
Author: Bianca van de Poel
Author URI: https://communics.nl
License: GNU General Public License v3.0
License URI: http://www.gnu.org/licenses/gpl-3.0.html
*/ 

defined( 'ABSPATH' ) or exit;

/*
 * Voeg hieronder je codefragmenten toe
 */

Voeg onderaan je codefragmenten toe. Sla het bestand op en noem deze bijvoorbeeld codefragmenten.php. Upload het bestand naar je plugins locatie. Als het goed is verschijnt de plugin nu in je WordPress dashboard onder plugins. Je kan je de plugin nu activeren en eventueel later weer deactiveren.

Code toevoegen in functions.php

Uiteraard kan je de code snippets ook toevoegen aan het functions.php bestand van je WordPress thema. Dit werkt in principe ook. Toch is deze methode niet aan te bevelen.

Wanneer je het thema bijwerkt naar een laatste versie is de kans groot dat de door jou toegevoegde snippets worden overschreven. Je thema dan maar niet meer bijwerken is onveilig.

Child theme

Wil je de snippets toch aan de functions.php bestand toevoegen? Creƫer dan een child theme. De aanpassingen en toevoegingen in een child theme worden niet overschreven. Bovendien biedt een child theme ook nog andere voordelen.

Meer info over het gebruik van een child theme vind je hier.

Artikelen over code snippets

Indien je nog meer wilt weten over code snippets, lees dan ook onderstaande artikelen eens.