Het verschil tussen wordpress.org en wordpress.com

Wanneer je met WordPress aan de slag wilt kom je al snel tot de ontdekking dat er twee varianten zijn: WordPress.org en WordPress.com. Beide platformen hebben zowel overeenkomsten als verschillen en dit kan nogal verwarrend zijn. Misschien is het goed om de verschillen en overeenkomsten eens onder de loep te nemen zodat je daarna weet welk platform voor jou het meest geschikt is.

Als je een website op het internet wilt lanceren, heb je altijd te maken met webhosting. Webhosting betreft de server waarop je website feitelijk geïnstalleerd gaat worden. Hier hebben we al direct een groot verschil tussen WordPress.com en WordPress.org te pakken. WordPress.com betreft een “gehoste” versie van WordPress en WordPress.org is een “zelf gehoste ” versie. Hieronder ga ik wat verder in op wat dit betekent.

Zelf gehoste WordPress installaties

Een zelf gehoste WordPress installatie is de meer klassieke methode om met WordPress aan de slag te gaan. Je huurt zelf (een stukje van) een server bij een webhosting leverancier. Vervolgens krijg je via hen toegang tot de server via FTP, een klanten dashboard en krijg je toegang tot één of meerdere databases die al op deze server geïnstalleerd zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor het installeren van WordPress en het beheren van alles wat daarbij hoort. Deze optie is geschikt voor gebruikers die al meer vertrouwd zijn met een hosting-omgeving en wat meer controle willen over wat ze willen hosten op hun website.

Wat u zou kunnen zien met een zelf-beheerd dashboard.

Het is ook vermeldenswaard dat tegenwoordig veel hosts een “one-click install” voor WordPress hebben. In plaats van WordPress te installeren en zelf databases en gebruikers in te stellen, zullen hosts al het zware werk binnen een paar klikken voor je doen. Dit is echt leuk omdat het super snel is en je nog steeds de flexibiliteit krijgt van je eigen installatie van WordPress.

WordPress.org
Wanneer u WordPress downloadt van WordPress.org, downloadt u een zipbestand van WordPress dat moet worden geïnstalleerd op een door uzelf gehoste site of een lokale dev-omgeving. Dat betekent dat u hosting nodig hebt die u toegang geeft tot FTP en databases of dat er een WordPress-installatieprogramma beschikbaar is. U kunt ook WordPress-plug-ins en thema’s downloaden van WordPress.org. Deze kunnen worden geüpload naar uw zelf-gehoste site via het WordPress-beheergebied.

Gehoste installaties
Een gehoste installatie van WordPress betekent dat uw webhost een installatie van WordPress voor u maakt en alle technische functies beheert, zodat u zich kunt concentreren op het bouwen en beheren van uw site. U hoeft niet om te gaan met FTP, databases of u hoeft zich geen zorgen te maken over het bijwerken van WordPress. In plaats daarvan krijgt u toegang tot een WordPress-beheergebied, waar u thema’s en plug-ins kunt uploaden en WordPress kunt gebruiken zoals u dat normaal zou doen.

Enkele functies van door SiteGround gehoste WordPress

Afhankelijk van de host kan een door een gebruiker gehoste site zelfs worden geleverd met SSL-certificaten, back-ups, faseringsites en meer. Wat bij uw gehoste installatie wordt geleverd, verschilt van host tot host. Deze optie is goed voor gebruikers die misschien niet tevreden zijn met het beheer van hosting of gewoon niet willen om te gaan met enkele van de hoofdbrekens die kunnen optreden bij het zelfhosting van een site.

WordPress.com is een soort gehoste oplossing, maar heeft enkele grote verschillen met wat je zou kunnen vinden met andere hosts zoals Flywheel, Siteground, etc.

WordPress.com in 2017
Dit jaar heeft enkele unieke veranderingen in WordPress.com gebracht. Als u zich aanmeldt voor het WordPress.com Business Plan ($ 24,92 / maand), kunt u nu uw eigen thema’s en plug-ins uploaden. Voorheen, als u ervoor koos om te hosten op WordPress.com, zat u vast met thema’s die beschikbaar waren op WordPress.com en had u alleen toegang tot functies die werden aangeboden door de Jetpack-plug-in. De toevoeging van aangepaste thema’s en plug-ins op WordPress.com geeft u veel meer flexibiliteit en vrijheid en begint de grenzen tussen zelfgehoste en gehoste oplossingen te vervagen.

De Calypso-berichteditor

Er zijn echter enkele overwegingen van hosting op WordPress.com. Een van de meest opvallende is de gebruikersinterface. Standaard krijgt u niet het standaard WordPress-beheergebied dat u gewend bent. In plaats daarvan heeft WordPress.com een ​​aangepaste interface met de naam Calypso, die op het eerste gezicht een beetje gedesoriënteerd kan zijn voor sommige WordPress-gebruikers. Calypso is een nieuwe interface om al uw websites met WordPress.com of Jetpack te beheren. Het is gebouwd op javascript en de REST API en is geoptimaliseerd om inhoud anders te schrijven en te beheren.

Het is een moderne kijk op het schrijven en beheren van content, die dezelfde opensource WordPress behoudt in zijn centrale kern, alles aanstuurt via onze REST API.

Het standaard WordPress-dashboard is beschikbaar als u het wilt gebruiken, maar het ecosysteem van WordPress.com voert Calypso uit en veel koppelingen en functies leiden u terug naar de Calypso-interface. Calypso ondersteunt op dit moment alleen de belangrijkste WordPress-functies, dus dingen zoals aangepaste metaboxen en vergelijkbare functies die zijn toegevoegd met plug-ins, moeten worden beheerd door over te schakelen naar het standaard WordPress-dashboard.