Wat is een filterbubbel?

Iedereen zit in een filterbubbel waarin informatie wordt gefilterd op persoonlijke voorkeuren.

Een filterbubbel (filter bubble) of informatieluchtbel is het resultaat van een gepersonaliseerde zoekopdracht, waarbij een website-algoritme selectief probeert te bepalen welke informatie de gebruiker zou willen zien, ofwel het algoritme probeert vast te stellen welke informatie het meest relevant is voor de gebruiker. De keuzes die de algoritmes maken zijn niet transparant. Wel is bekend dat dit algoritme o.a. wordt gebaseerd op data zoals locatie, eerder klikgedrag van de gebruiker en diens zoekgeschiedenis. [bron]

Gevolgen van een filterbubbel

Door het bestaan van een filter bubbel wordt de, in de ogen van de zoekmachine, minder relevante informatie gefilterd voor de gebruiker. Zoekmachine rankings zijn hierdoor de afgelopen jaren steeds persoonlijker geworden.

Een maatschappelijk kritische noot is dat door het bestaan van de filterbubbel gebruikers geïsoleerd worden in hun eigen culturele of ideologische luchtbel.

Alternatieve zoekmachines

Zoekmachines die naar eigen zeggen de zoekresultaten niet afhankelijk maken van persoonlijke gegevens zijn: DuckDuckGo, Ixquick, MetaGer, en Startpage.