WordPress 5.0 – vragen en antwoorden

Vandaag is WordPress 5.0 gelanceerd. Deze nieuwste versie komt standaard met de nieuwe content editor, Gutenberg. Deze WordPress versie kan met name in bestaande website configuraties tot problemen leiden. Hieronder sommen we wat vragen en antwoorden op. 

Moet ik mijn WordPress website nu wel of niet updaten naar versie 5.0?

Nee, ons advies is om te wachten. De feestdagen staan voor de deur en veel mensen (en dus ook WordPress Developers) zijn minder beschikbaar in deze periode. Daarnaast wordt verwacht dat in januari de eerste bug fixes verwerkt zijn zodat WordPress 5.0 meer stabiel en compatibel is. Het is dus beter om te wachten tot dan.

Maar wat als ik mijn website wel wil updaten naar WordPress 5.0?

Gebruik bij voorkeur een testomgeving waar je een versie van je website hebt staan en probeer WP 5.0 daar eerst uit.  

Liever toch direct updaten? Zorg er dan voor dat je in elk geval een backup maakt van je website, zowel van de bestanden als de database. 

Mijn website is automatisch ge-update naar 5.0 / ik heb per ongeluk toch ge-update en nu zijn er delen van de website die niet goed werken. Wat nu?

Heb je een backup van je website? Zet deze backup versie dan terug en schakel automatische updates uit. Installeer en activeer de classic editor plugin. 

Beschik je over een testomgeving van je website? Test WordPress 5.0 met de geactiveerde classic editor plugin uit en kijk welke implicaties dit heeft. Indien alles daar goed werkt kan je updaten al is het beter te wachten. Heb je geen testomgeving en/of wil je geen risico lopen? Wacht dan met opnieuw updaten naar 5.0. 

Ik zie WordPress met de nieuwe editor helemaal niet zitten. Is er een alternatief?

Dat alternatief is er en heet ClassicPress. Het is de WordPress software maar zonder de vernieuwde editor.  

Kom je er niet uit?

We helpen je graag verder