Een enquête is een belangrijk instrument om inzicht te krijgen in de behoeften en voorkeuren van je doelgroep. Het verzamelen van kwalitatieve gegevens kan echter lastig zijn als je niet voldoende respons krijgt. Het is niet ongebruikelijk om slechts een handvol reacties te krijgen, zelfs als je je enquête aan een groot publiek hebt verstuurd.
Gelukkig zijn er verschillende manieren om de respons op je enquête te verhogen. In dit artikel delen we enkele effectieve tips om meer respons te krijgen op je enquête, zodat je waardevolle feedback kunt verzamelen en betere beslissingen kunt nemen op basis van de gegevens die je verzamelt.
Kies het juiste moment
Plan je enquête op een moment dat je publiek beschikbaar is. Vermijd het versturen van enquêtes tijdens vakantieperiodes of op drukke tijden van de dag. De beste tijdstippen voor het versturen van een enquête kunnen per doelgroep verschillen. Zorg dus dat je weet wanneer je jouw doelgroep het beste kan bereiken.
Hou je enquête simpel
Zorg ervoor dat je weet wat je wilt meten en laat alle ballast weg. Hou je enquête kort, beknopt en leg uit waarom je een enquête afneemt. Vermijd ook ingewikkelde en verwarrende vragen. Maak de layout van je enquete uitnodigend, bijvoorbeeld door een conversatie formulier te gebruiken of anderszins toegankelijke vormgeving.
Geef een beloning
Veel mensen zijn enquête-moe. Een beloning kan ze net die extra motivatie geven om toch de moeite te nemen jouw enquête in te vullen. Dit kan een kortingsbon zijn, een gadget, een Whitepaper of iets anders waarvan je weet dat jouw respondent er blij van wordt.
Verstuur een reminder
Is je enquête nog niet ingevuld? Verstuur dan een herinnering aan je respondenten die de enquête nog niet hebben ingevuld of bel ze even na. Dit kan helpen om de responspercentages te verhogen.
Wanneer je een reminder dient te versturen hangt o.a. af van de aard van de enquête en de uiterste sluitingsdatum. Je zou een week of twee weken aan kunnen houden. Is het kort dag? Stuur je reminder dan eerder. Maar verstuur je reminder niet te vaak. Dit kan tot irritatie leiden en dat wil je juist voorkomen.
Geef de respondenten de vrijheid om vragen over te slaan waar ze zich niet comfortabel bij voelen
Respecteer je respondent
Vermijd vragen die te persoonlijk of gevoelig kunnen zijn voor de respondenten. Dergelijke vragen kunnen hen ongemakkelijk maken en kunnen leiden tot minder betrouwbare antwoorden. Denk hierbij aan het invullen van persoonsgegevens, inkomensgegevens of ethnische gegevens1.
Geef de respondenten dus ook de vrijheid om vragen over te slaan als ze zich er niet comfortabel bij voelen of als ze het antwoord niet weten. Formuleer je vragen zorgvuldig, zo objectief mogelijk en zonder oordeel.
Kies het juiste kanaal
Denk van tevoren goed na via welk kanaal (of welke kanalen) je de enquête het beste kan verspreiden. Kies hiervoor de kanalen die het beste aansluiten bij je doelgroep en de aard van de enquête. Bijvoorbeeld: via sociale media, e-mail of via je eigen website, maar ook offline kanalen zoals per telefoon, schriftelijk of persoonlijk.
Maak je enquête geschikt voor alle devices
Neem je de enquête digitaal af? Zorg er dan voor dat de enquête goed wordt weergegeven op alle devices. Dat wil zeggen op desktop computers, tablets en smartphones. Werkt je enquete alleen op een desktop pc? Dan mis je waarschijnlijk een heleboel reacties. Er zijn namelijk meer mobiele gebruikers2 dan desktop gebruikers en dat aantal stijgt nog steeds.
Het tijdstip waarop de enquête verstuurd wordt kan ook bepalend zijn op welke device de enquête gelezen en/of ingevuld wordt.
1. Bron: Surveymonkey
2. Bron: Statcounter