Mailchimp is een e-mail marketing platform waarin je e-mail campagnes ontwerpt ten behoeve van je marketing en communicatie doelstellingen. Eén van de eenvoudigste manieren om mensen aan je merk of organisatie te verbinden is door het opstellen van een RSS naar e-mail campagne.
Wat is een RSS naar e-mail campagne?
Een RSS naar e-mail campagne maakt het mogelijk om blog updates van je website automatisch te delen met je e-mail abonnees. Mensen die zich op deze updates hebben geabonneerd ontvangen elke keer als er een nieuw bericht op je website wordt geplaatst, automatisch (een deel) van dit bericht in hun e-mail.
Hoe werkt het?
- Maak je al gebruik van Mailchimp? Log dan in op het platform. Als je nog geen account hebt, maak er dan één aan. Let op, wanneer je een nieuw account aanmaakt, dien je eerst ook nog een aantal andere zaken in te stellen.
- In het dashboard van Mailchimp navigeer je naar het onderdeel ‘Campaigns’. In het campagne overzicht zie je een overzicht van alle lopende campagnes. Rechts boven zie je de button ‘Create Campaign’. Klik op deze button om een nieuwe campagne op te zetten.
- Er verschijnt nu een popup scherm met daarin verschillende opties voor het opstellen voor een nieuwe campagne. Klik op de eerste optie ‘Email’.
- Nadat je op de optie ‘Email’ hebt geklikt verschijnt er een nieuw scherm waar je een naam aan de campagne kan geven. Let hier goed op. Bovenaan het scherm kan je namelijk kiezen voor een reguliere of een geautomatiseerde campagne. Kies voor een ‘Automated’ campagne.
- Je hebt nu de mogelijkheid om diverse soorten geautomatiseerde campagnes te selecteren. Kies voor de optie ‘Share blog updates’.
- Geef de RSS naar e-mail campagne een naam. Dit is de naam die later in het campagne overzicht wordt weergegeven. Selecteer een lijst met contacten (Audience) die de RSS naar e-mail campagne gaan ontvangen.
- Je ziet nu een scherm waarin je wordt gevraagd om een RSS feed url. De feed url is te vinden in de broncode (page source) van de website. Je kan de paginabron van je website meestal bekijken door op de rechter muisknop te klikken en vervolgens op ‘paginabron weergeven. Raadpleeg zonodig de handleiding van je webbrowser of van de software waarmee je website is gebouwd. Voor veel websites bestaat de RSS feed url meestal uit je domeinnaam met daarachter/feed. Bijvoorbeeld:
Naast het instellen van de RSS feed url stel je hier ook in hoe vaak je wilt dat Mailchimp je site checkt voor nieuwe content en wanneer de e-mails dienen te worden verstuurd. Wanneer je alles naar wens hebt ingesteld klik je op de button ‘Next’ rechts onderaan het scherm.
- In dit scherm kan je de groep ontvangers verfijnen. Voor een RSS naar e-mail campagne kies je in de regel voor de volledige lijst (‘Entire audience’) zoals je deze bij punt 6 hebt geselecteerd. Maar je kan de segmentatie in dit deel van de configuratie dus aanpassen. De volgende stap is ‘Setup’.
- In het ‘Campagne info’ gedeelte kan je de naam van de campagne nog eventueel wijzigen. Wat je bij Email subject instelt, komt in de onderwerpregel van de e-mail te staan. Denk dus goed na over wat je hier neerzet. Dit bepaalt voor een aanzienlijk deel het succes van deze campagne. Mensen bepalen op basis van wat ze in de onderwerpregel lezen of ze de e-mail openen, ongelezen weggooien of zelfs als spam aanmerken.
In dit scherm kan je tevens instellen hoe je de campagne wilt tracken en of je de campagne na het versturen automatisch wilt delen op social media.
- In de volgende twee schermen stel je een voorkeurs template in en ontwerp je het design van je e-mail. Let op dat je de Rss Merge tags in tact laat, vervangt of aanvult met één van deze RSS merge tags.
- In het laatste deel van de configuratie zie je welke onderdelen van de campagne nog aandacht verdienen. Staat alles op groen? Dan is je campagne klaar op gelanceerd te worden. Klik op de button “Start RSS” rechts onderin en de campagne wordt geactiveerd.
That’s it. De campagne loopt nu. Zorg voor voldoende nieuwe content zodat de campagne levendig blijft ….. maar verstuur de mails ook weer niet te vaak. Hou bij hoe vaak je e-mails worden geopend, hoe vaak er wordt doorgeklikt en pas je strategie hier op aan. Happy campaigning!