Wat is een FTP Programma?

Wanneer je een website maakt of beheert duikt regelmatig de term FTP client of FTP programma op. In dit artikel leg ik uit wat dit nu eigenlijk is en wat je ermee kan.

FTP programma’s

FTP is een afkorting voor File Transfer Protocol.  Je kan dit het beste vertalen als een methode om bestanden te verplaatsen/kopiëren. Een FTP programma is een software applicatie waarmee je bestanden die lokaal op je computer staan kan verplaatsen naar een andere computer of een webserver zoals bijvoorbeeld een hosting pakket. Er zijn zowel gratis als betaalde programma’s beschikbaar.  Elk programma heeft haar eigen mogelijkheden. Klik op de link voor een meer uitgebreide vergelijking tussen deze programma’s. Ik raad Filezilla aan, welke je hier kan downloaden.

Hoe gebruik je een FTP programma?

Bij je hosting pakket krijg je altijd FTP gegevens. Dit zijn de gegevens die je in een FTP programma instelt om een verbinding met je hosting pakket tot stand te kunnen brengen. Wanneer je een verbinding tot tand hebt gebracht zie je zowel links als rechts een boom met mappen en bestanden. Links zijn de mappen en bestanden die lokaal op je computer staan. Rechts zijn de bestanden die op de server staan. Normaliter plaats je de bestanden voor een website in de map www of public_html van je server.

Insights in je Mailbox

Meld je aan en ontvang wekelijks interessante insights en interessante aanbiedingen per e-mail.

Thanks for subscribing.